Längst ut på röda linjen söderut finns Fruängen. Här tar spåren slut och det finns bara en utgång, men en fin sådan. I biljetthallen pryds väggen mittemot perrongen av ett enormt fotorealistiskt barnansikte i orangegula färger. Ansiktsmosaiken är infälld i en vägg av rödvitrutig mosaik. Konstverket heter ”Människans Livs Ansikten” och skapades år 2005 av konstnären Fredrik Landergren, född 1957 i Stockholm. Beställare av konstverket var SL.

Konstverket ”Människans Livs Ansikten” består inte bara av mosaikväggen inuti stationshuset utan fortsätter om man går runt hörnet till busstorget. Där pryds muren mot spåren av ytterligare ett antal mosaikkvadrater med olika ansikten. Mosaiken har olika färgnyanser i olika rutor. Några skiftar i gråblått, några i grönt, andra i gult, orange och rött. De färgglada och levande ansiktena lyser upp det annars ganska grå busstorget och smälter, mycket tack vare mosaiken, in i tunnelbanelinjen där perronger och väggar ofta är klädda med mosaik och kakel.

Fredrik Landergren arbetar i sin konst med mosaik och emalj, men målar även. Ofta består målningarna av porträtt som liknar ”Människans Livs Ansikten”, d.v.s. realistiska porträtt, med karaktäristiska stråk av lasyr i gult. Han skapar också musik.

Liknande mosaikporträtt som i Fruängen kan även ses på en husfasad i Vasastan, adress Valentin Sabbats gata 11. Här finns porträtt av konstnärerna Helene Schjerfbeck, Carl Fredrik Hull och Ernst Josephson samt författaren August Strindberg. På Kungsholmen finns ytterligare två mosaikkonstverk, ”Adam och Eva”, som består av ett landskap som ska föreställa Edens lustgård, en ansiktsmosaik och en streckkod som ska representera människans genuppsättning. Ovan nämnda konstverk är skapade 2009 respektive 2012.

Leave a Comment